Stockholm - Barcelona
+46 (0)8 122 080 50
info@sellmate.eu

Att arbeta utomlands

Linnea gör karriär i Katalonien

Linnea Zetterström, 28 år, har gjort en snabb karriär som säljare i Barcelona. I dag är hon projektledare på det svenska företaget Sellmate och trivs både med jobbet och den livliga pulsen i den katalanska huvudstaden.

Sellmate arbetar med kundservice och försäljning åt olika företag mot den svenska marknaden. Linnea Zetterström arbetade tidigare på deras svenska kontor, men tog chansen att följa med till Barcelona, när ett nytt kontor öppnades där i början av 2013.

– Jag såg det som ett äventyr att få komma till Barcelona och kände också att jag inte hade så mycket som band mig i Stockholm.

Hon har gjort en snabb karriär under de 8 år som hon har arbetat i Barcelona. Hon började som säljare, blev team leader och gick sedan över till kundsupport och inkommande samtal. I dag är hon Customer Service director för en av Sellmates större kunder.

– För mig har det fungerat väldigt bra med sälj från dag ett, säger hon. Jag tycker om att prata med människor och är en positiv och glad person.

Linnea började arbeta med försäljning direkt efter att hon hade gått ut gymnasiet. I Stockholm har hon arbetat som telefonförsäljare, försäljare av bland annat el och digitalboxar med Norrland som marknad, och som eventkoordinator. Någon större skillnad mellan att arbeta i Sverige och Spanien tycker hon inte att det är.

– Vi arbetar ju på ett svenskt företag med svenska kunder, och här i Barcelona träffar du faktiskt många fler människor från alla delar av Sverige. Det är också vanligt att man arbetar deltid, för att kunna kombinera jobbet med att plugga spanska eller för att ha tid att upptäcka Barcelona.

– En stor fördel är att du får mycket mer för pengarna här jämfört med till exempel Stockholm. Boende och mat kostar mycket mindre, du kan äta lunch för bara tre-fyra euro.
Tidigare erfarenhet av kundtjänst och säljerfarenhet är meriterande meninget krav för att få anställning på Sellmate. Enligt Linnea är rätt personlighet för jobbet minst lika viktigt.

– Vi letar inte enbart efter säljare, utan också efter personer med rätt inställning. Du ska vara seriös och ta jobbet på allvar. Du ska också vara tävlingsinriktad eftersom det handlar om att sälja och prestera. Varje arbetsdag startar med ett gemensamt möte där vi går igenom mål, budget och lite tips och tricks för hur målen ska uppnås. Syftet med mötet är att tagga alla att göra sitt bästa.
Trots att hon själv trivs i Barcelona råder hon alla som blir sugna på att jobba utomlands att noga tänka igenom beslutet.

– Ganska många som kommer hit har precis tagit studenten och det är första gången som de ska stå på egna ben. Det kommer att bli perioder då man känner sig ensam och längtar hem, även om vi har en väldigt bra gemenskap på kontoret. Vi gör också många aktiviteter tillsammans som att spela volleyboll på stranden eller har olika »after work«.

På frågan om hon själv längtar hem efter 7  år i den katalanska huvudstaden säger Linnea att hon planerar att vara kvar många år till.

– Jag kan längta efter min mamma i bland, men mitt liv känns väldigt stimulerande. Barcelona är en fantastisk stad och jag har ett utmanande jobb. Sedan ser jag till att vara väldigt aktiv på fritiden.

På frågan om hon har upplevt några kulturkrockar svarar Linnea att den största skillnaden är att man äter middag så sent, tidigast nio på kvällarna, och att butikerna är stängda på söndagar. Spanjorer kan också bli lite stingsliga om man direkt börjar prata engelska.

– De uppskattar om man anstränger sig. Du får ett helt annat bemötande även om du bara kan några ord på spanska. Nackdelen när du jobbar på ett svenskt företag är att du bara pratar spanska på restauranger och i affärer, men nu börjar jag få en del spanska kompisar.

Kontakat oss om du vill veta mer hur det är att arbeta utomlands.
Bli en del av vårt team – Ansök idag!

Mer om Katalonien

+ I hela regionen bor 7,5 miljoner invånare och i Barcelona cirka 1,6 miljoner.
+ I det katalanska valet i slutet av september blev självständighetspartierna vinnare.
+ Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner.
Regionen står för en femtedel av Spaniens BNP och en ännu större del av landets export
+ Många internationella företag har sina huvudkontor i Barcelona.


Källa:
Carina Järvenhag – Tidningen Sälj!